Back to the 80’s. Memphis Milano.

Toen ik nog een klein mannetje was en me bezig hield met de basis beginselen van het leven kwamen er rond 1981 in Milaan een groep designers bij elkaar die al wat verder waren. Ze besloten een design collectief te vormen rondom de Italiaanse architect/designer Ettore Sottsass en noemden zich de Memphis Group (Memphis Milano), naar een nummer van Bob Dylan. De groep was erg geïnspireerd door Pop Art, Art Deco en jaren 50 futurisme. In een aantal van de ontwerpen is ook duidelijk de stijl van Rietveld te herkennen. Onder de ontwerpers bevonden zich onder andere Alessandro Mendini (van het Groninger Museum) en Nathalie du Pasquier, die prachtige patronen heeft ontworpen (met wie trouwens nu een heel tof interview te lezen is in de nieuwe Apartamento).

Heel soms kom je iets tegen uit die tijd op Marktplaats, vaak behoorlijk prijzig, maar heel bijzonder. My guess is dat we na de jaren 50 straks een echte jaren 80 revival krijgen in onze interieurs, met strakke vormen, veel kleur en veel meer speels design. Hieronder in de eerste twee foto’s een aantal van de ontwerpen van de Memphis Group daaronder wat finds van Marktplaats. De foto’s zijn trouwens van een privé verzamelaar (Dennis Zanone) uit Memphis, Tennessee. Op zijn Flickr stream vind je nog veel meer bijzondere items waaronder ook het boksring bed van Tawaraya. Voor nog meer achtergrond info, hier ook nog een artikel uit de NY Times uit 1986. Overigens schijnt Karl Lagerfeld de vetste Memphis verzameling te hebben gehad, hij had daar zijn huis in Monte Carlo mee ingericht. Later heeft hij alles via Sotheby’s laten veilen.. (Thanks Dennis, for the info)

First Chair, Memphis Milano Design, Michele De Lucchi. Bieden.

Matteo Thun Flower Vase Titicaca prod. Memphis 1982. Bieden vanaf 375 euro.

Memphis Milano lamp Tahiti Ontwerp Ettore Sottsass. Bieden.

Design lamp Round ontwerp van Michele De Lucchi. Bieden.


Keramiek objectvazen Memphis Milano Marco Zanini 1982. Bieden vanaf 800 euro.

Design stoel Stelline ontwerp van Alessandro Mendini. Bieden.

Memphis lamp ontwerp van Gerard Taylor. Bieden.

Design memphis milano lamp ontwerp van Martine Bedin. Bieden vanaf 895 euro.

Design servetringen, Nathalie du Pasquier. Bieden.

Twee Arc 74 lampen “Objects of the electronic age” Memphis. Bieden.


Memphis Beverley wandmeubel 1981 Ettore Sottsass. Bieden vanaf 7000 euro.

Matteo Thun Manitoba Tray Memphis Milano 1982. Bieden vanaf 500 euro.

This entry was posted in Specials and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply