Eerst Antwerpen, dan een hele tijd niks en uiteindelijk bij Lille de grens over. Let’s face it – dat is hoe wij Hollanders een autorit naar Parijs ervaren. En Gent, dat is een beetje het muurbloempje langs de snelweg waar je heel snel voorbijrijdt. Pak er een keer de afrit, zou ik zeggen, en laat je verrassen door een krankzinnig mooi centrum vol met middeleeuwse gebouwen én een paar lekkere vintage interieurwinkels. Ik bezocht er onlangs drie: Depot 09, N’Importe Quoi en St-John. Om je een beetje in de stemming te krijgen, laat ik je graag zien wat ik er allemaal aantrof. Hint: het was veel! Ik had me dan ook plechtig voorgenomen om goed mijn centjes te letten en alleen te kijken, kijken en niks te kopen. Lukte dat me? Nee, natuurlijk niet! Maar kon mezelf wel redelijk in bedwang houden. Per slot van rekening is veel van wat ik zag ook op Marktplaats te koop.

Depot 09

Het is even een tippel vanuit het centrum van Gent, maar dan héb je ook wat. Depot 09 ligt op oud fabrieksterrein aan de rand van de stad en is de ideale bestemming als je gewoon lekker veel vintage wilt zien.

De ingang ligt een beetje verstopt. Goed de bordjes op het terrein volgen dus!

Hulp nodig met zoeken? Dan kun je terecht bij de burelen!

Soms vraag ik me af waar al die vintage Hollywood Regency palmbomen stonden opgeslagen voordat je ineens overal tegenkwam. Schiet mij maar lek!

Tsja, 350 is wel heel veel voor deze Gentse lamp. Toegegeven, hij is wel heel mooi.

Bij Depot 09 struikel je bijna over de designklassiekers, waaronder de Wassily-stoel van Marcel Breuer.

Ik was meer gecharmeerd van het transparante CHANGES-bord aan de wand maar helaas…ik had geen 275 euro op mijn rekening.

Normaal vind ik die oude schoolplaten een beetje afgezaagd, maar deze Russische exemplaren waren prima voor 20 euro per stuk.

Note to self: zachtgeel en twee tinten blauw staan best wel lekker bij elkaar! Wist je trouwens dat je op Marktplaats ook best wel goeie vintage keukens kunt kopen? Nu wel!

Het is echt een Eerstewereldprobleem, maar waarom kom ik tijdens het winkelen in een vreemde stad ALTIJD hét perfecte item al in de ochtend tegen? Gentenaren, als je onlangs een kale man met een bril heel moeilijk door de stad zag lopen met onder zijn arm een groene Murano-vaas in leren corset, dan was ik het! Op mijn Instagram kun je trouwens zien hoe de vaas hier in huis staat.

Wie is er klaar om naar de volgende winkel te gaan?

N’Importe Quoi

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik voel in een vreemde stad altijd feilloos aan waar a) de leukste winkels zitten en b) de gay bars. Noem het een neus, noem het een talent, ik kan je hoe dan ook zeggen dat het me ook Gent goed van pas kwam.

Zo stond ik ineens bij N’Importe Quoi, zo’n typische winkel waar je een beetje onzeker over jezelf naar binnen gaat.

Je ziet het, N’Importe Quoi zou zo een Gevonden op Marktplaats Salon kunnen zijn.

Vuistregel: als je moet vragen wat iets kost, kun je het niet betalen. Maar heel toevallig had ik hem een tijdje geleden al gevonden op Marktplaats en wist ik dat hij 1.250 euro moet opbrengen. Nog maar even wachten, dus.

Pas nu ik de foto’s aan het bekijken is, zie ik wat een fantastische eettafel dit eigenlijk is.

Vanuit deze hoek lijkt N’Importe Quoi net een uitdragerij, maar daar kunnen we wel doorheen kijken, toch?

Deze Panton Relaxer is behoorlijk zeldzaam – en ik kom hem zomaar tegen hier in Gent – met de originele stof zelfs nog!

Nog even een laatste foto van deze eettafel met Saarinen tulpstoelen en dan zit het koppie vol.

St-John

Ik was moe, ik was op, ik moest plassen. Maar toen ik aan het eind van een lange middag terug liep naar mijn hotel, ontdekte ik zomaar een kerkje met daarin een antiekwinkel. Zoiets zou je in Dronten of Alphen aan den Rijn niet tegenkomen he?

Ok, wat zou ik aantreffen bij St-John?

Second wind, kom er maar in! Ik krijg er weer helemaal zin in, ook al loop ik toch wel echt op mijn laatste benen.

Kijk eens dat enorme schilderij achteraan, waanzinnig toch?

He, een onverwacht gangetje…wat is er nog meer te ontdekken?

Deze decanter kost 75 euro bij St-John, maar ik zie hem voor 45 op Marktplaats. Ha!

Er stonden twee van dit soort lampen bij St-John. Een beetje te groot voor mijn kleine woonkamer, maar wel tof als je een echt grote living hebt.

Ik was gefascineerd door dit glazen object, maar net niet genoeg om te vragen hoeveel ‘ie kost.

Zo, dat was het. Nog even een afzakkertje plus knabbel voordat ik mét mijn nieuwe vintage vaas de trein terug naar Rotterdam pak. Bedankt Gent – je was fantastisch!

post: 26 november 2018