Alles is makkelijk wanneer je veel geld hebt. Zo shop je met minimale inspanning een outfit volgens de laatste trends bij elkaar. En die kekke vintage lamp waar je laatst tegenaan liep? Je kocht hem in een opwelling en gaf hem een perfect plekje in je perfecte woonkamer. Maar mag ik even heel eerlijk tegen je zijn? Ik haat je. Het is dan ook fijn om te weten dat ik één befaamd gezegde aan mijn kant heb: In de beperking kent zich de meester. En het is waar! Ik kan écht bewondering hebben voor mensen die met weinig middelen toch een waanzinnig interieur opbouwen. Zo’n iemand is de Amerikaanse comédienne Amy Sedaris.  Zucht…Amy! In een perfecte wereld zou jij mijn beste allerbeste vriendin zijn. Ik zou zo vaak als ik kon op visite gaan in je knusse flatje, waar geen enkel item waarschijnlijk meer dan 50 dollar kostte en alles er tóch perfect uit ziet. Habbekrats chique, zeg maar. Maar helaas, ik woon in 010 en Amy in 212 – en dus moet ik iets anders bedenken.

Speciaal voor Gevonden op Marktplaats heb ik daarom extra aandachtig naar dit fantastische filmpje van het appartement van Amy  gekeken. Daarna ben ik op Marktplaats gaan zoeken naar betaalbare spullen in dezelfde sfeer. Superleuk! Voordat ik alles met je deel, nog even een leuke tip. Het filmpje van Amy Sedaris is er één uit een serie video’s van interieurjournalist Wendy Goodman van New York Magazine. Ze zijn allemaal meer dan de moeite van het kijken waard! Enne…het boek van Wendy Goodman, May I Come In?, ga ik ook nog kopen. Zodra ik het geld heb.

Kijk, dat is een fijne binnenkomer bij Amy Sedaris! De gang is in veel huizen een beetje een ondergeschoven kindje, ook al is het dé perfecte plek om je gasten een eerste indruk te geven van hoe leuk jij wel niet woont. Die kans laat je dus niet meer voorbij gaan! Natuurlijk ga je nooit exact dezelfde spullen vinden als op het screenshot hierboven, maar dit vintage behang komt al redelijk in de buurt. En als je op Marktplaats zoekt op ‘wandplank’, dan vind je al snel wat geschikte exemplaren die je hooguit een ander kleurtje moet geven.

Zo gezellig, die woonkamer! De beste zoekterm voor de stoeltjes die je hierboven ziet, is ‘Engelse fauteuil wieltjes’. Op het moment dat ik dit stukje schrijf, staat er er alleen een set in taupekleurige stof te koop. Ik veracht taupe met elke vezel van mijn lijf, dus dat wordt opnieuw bekleden in een minder saaie kleur óf gewoon nog even wachten. Van de wandkast links staan er altijd honderden te koop op Marktplaats – mits je natuurlijk bereid bent om een middagje te verven. De gele kleur die Amy haar kast gaf, lijkt verdacht veel op Yellowcake van Farrow & Ball.  Nu weet ik heel toevallig dat die nét uit de collectie is gegaan, maar ze kunnen hem als archive colour nog altijd op bestelling voor je maken.

Even extra aandacht voor de lamp in de hoek. Want zoals je ziet is dat een wel heel geslaagd doe-het-zelf-projectje met – verrassend – van die stukjes geverfd haar die je bij de kapper ziet. Nou ja, zeg! In het Engels heet zo’n verzameling haar een colour ring. Omdat je met een beetje geluk en / of geduld alles kunt vinden op Marktplaats, weet ik zeker dat zo’n ring weleens voorbij komt. Enne…wat houdt je tegen om eens op zoek te gaan naar een antieke embrasse voor je gordijnen?

Door naar de hobbykamer! Krijg jij ook spontaan zin in scrapbooken als je naar de foto hierboven kijkt? Ik wel, hoor! Amy Sedaris weet allemaal nét de juiste troepjes bij elkaar te vinden – een kunst die niet iedereen verstaat. Over troepjes gesproken, kijken jullie op dit moment ook naar Tidying Up with Marie Kondo op Netflix? Ongelooflijk hoe deze Japanse opruimgoeroe Amerikanen helpt hun enorme hoeveelheid ZOOI te ordenen. Ik kreeg spontaan zin om zelf mijn overbodige komono op Marktplaats te gaan verkopen en alles wat joy spakt in een blikken trommel te bewaren. Maar goed, terug naar Amy Sedaris. Haar prikbord had ik zo gevonden op Marktplaats en ook voor een paar kekke vintage gordijnen draaide ik mijn hand niet om. De zoekterm ‘brocante ladenkastje’ leverde dit exemplaar op en deze joekel voor als je extra veel op te bergen hebt. Likje verf erover en klaar is Kees.

Zie je nou wel? Een slaapkamer hoeft helemaal niet saai te zijn! Net als ik heeft Amy Sedaris flink uitgepakt met een paar gezellige schilderijtjes boven haar bed. Laten die nou supermakkelijk te vinden te zijn op Marktplaats! Dit aangrijpende portret van een Cavalier King Charles Spaniel is precies fout genoeg om goed te zijn, alhoewel ik dit teckeltje ook wel voel. Valt het je trouwens op dat het hoofdbord van het ledikant niet té kitscherig is? Je hoeft niet in alles overboard te gaan.

Oef, die vaas in het midden – daar zou ik een moord voor doen! Zelf vond ik met de beste wil van de wereld helaas geen soortgelijk exemplaar op Marktplaats, maar de aanhouder wint dus wie weet komt ‘ie later nog wel een keer voorbij. Kunstbloemen vind je trouwens wel in overvloed op Marktplaats. Mag ik het zeggen? Ja, ik mag het zeggen: kunstbloemen kunnen echt prima! Fotograaf Jacqueline Louter-Hoos maakt er zelfs heel mooie foto’s van! Of ik trouwens ooit een pruik als decoratie ga gebruiken, betwijfel ik ten zeerste. Maar als ik dan tóch iets op een hoofd moet neerzetten, laat het dan deze twee Gelderse klederdrachtmutsen zijn.

Tot slot nog een blik in de keuken van Amy Sedaris. Dit is het soort pietepeuterige kitchenettetje dat zo typisch is voor New York. En je ziet het, ook zo’n kleine ruimte moet je lekker vullen met spullen om het gezellig te maken. Het schilderij van het paard zou me inspireren om dit ingelijst borduursel van een paardenhoofd in huis te halen. Heerlijk toch? Een plastic karbonaadje zoals op de foto kon ik helaas niet vinden, maar wel een lekkere nepsandwich. En nee, dat is niet exact hetzelfde, maar dat maakt niet uit. Het is juist veel leuker om er je eigen draai aan te geven met de spullen die jij vindt op Marktplaats!

Ik ben trouwens héél benieuwd naar wat je vindt van alle items die ik elke dag deel op Gevonden op Marktplaats. Laat het me weten – of nog beter – stuur me je tips in een privéberichtje via mijn Instagram @therealinteriorator. Ik hoor van je! 

post: 07 januari 2019