Eeh…voordat je verder gaat – hoe bedoel je, ‘op’ Heijplaat? Vraag me niet waarom, maar Rotterdammers gebruiken voor sommige plekken in de stad nu eenmaal liever ‘op’ dan ‘in’. Zo woon je ‘op zuid’ (brrr…), ga je eten ‘op Katendrecht’ en kun je nu dus ook naar Mega Vlooienmarkt ‘op Heijplaat’. Vroeger liet de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij er de onderzeeboten van de helling lopen. Vandaag hoop ik dat ik zelf niet te hard van stapel loop. Want laten we eerlijk zijn: online zoeken op Marktplaats is leuk, maar offline shoppen blijft een verdomd verleidelijke bezigheid.

Met de auto is het op z’n Rotterdams gezegd een takkeneind rijden naar de Onderzeebootloods. De volgende keer weet ik beter en pak ik de watertaxi! Hoe dan ook, ben ik na aankomst onder de indruk van de architectuur op het RDM-terrein. Laten we maar eens binnen gaan kijken!

Meer dan 4.000 m2 aan spullen – hoe kom je daar doorheen zonder dat ene cruciale hebbeding over het hoofd te zien? Ik pak het systematisch aan en werk pad voor pad van achteren naar voren. Bonustip: wanneer je in een pad links begint, mag je nog niet naar rechts kijken. Alleen zo houd je het een beetje overzichtelijk in je hoofd.

Deze kraam is het levende bewijs dat je nooit alleen maar kitsch bij elkaar moet zetten. Dat is gewoon regelrechte overkill. Eén zorgvuldig gekozen item kan daarentegen nooit kwaad. Ik zou gaan voor dat mannetje en vrouwtje met de trommel omdat ze me een beetje doen denken aan Ushering in Banality van Jeff Koons in het Stedelijk. Kijk, zo praat ik dus voor mezelf goed dat ik van fout houd.

Puur. Verstild. Scandinavisch. Met dat soort termen kan ik gewoon niet uit de voeten. Kan ik er wat aan doen dat ik in plaats daarvan fantaseer over deze oranje fauteuil in mijn roze woonkamer? Dat moet wel een nieuwe edgy kleurcombinatie opleveren.

Yikes, deze handelaar heeft wel een héél mooie verzameling stolpklokken. Zal ik vragen wat ze kosten? Of moet ik toch maar even doorlopen totdat de ergste aankoopdrang is gedaald? Ik houd me in en kies voor het laatste. En als ik van gedachten verander, kan ik altijd nog op Marktplaats een paar mooie exemplaren vinden. Sorry, meneer de handelaar! Voor mij dit keer even geen stolpklok.

Over stolpen gesproken…een bevriende interieurstylist vertelde me laatst dat hij graag verzamelingen maakt van spullen die hij vervolgens op niet-alledaagse manieren presenteert. Een restpartij goud gespoten waterpistooltjes in een kerstboom, een wand vol sigarenbandjes, you name it. Ik kan me zomaar voorstellen dat hij een stolp zou vullen met deze enorme stapel Littlest Pet Shop-poppetjes. Dan zijn ze namelijk wél ineens de moeite van het bekijken waard!

Hé, ken ik jullie niet ergens van? Een tijdje geleden deelde ik al eens zo’n gekke antieke badpop al op Gevonden op Marktplaats. En nu zie ik dit duo. Het lijkt er trouwens verdacht veel op dat precies deze exemplaren te koop zijn op Marktplaats. Bizar hoe je er toch alles kunt vinden? Uiteindelijk ga ik naar huis met lege handen – maar wel met een hoofd vol nieuwe ideeën. Is ook wat waard, toch?

 

 

post: 04 februari 2019